In de blogserie Flessenpost schrijven campernomaden Annemarie en Martijn met waternomaden Erik, Karina en Wouter over hun reizende levensstijl. Annemarie en Martijn reizen in een camper door Scandinavië terwijl Karina, Erik en Wouter een wereldreis over zee maken met hun zeilboot. Vandaag vertelt Annemarie over de voorbereiding op hun reis.

Zweden, 14-6-2017

Hey Karina,

Wat mooi om te lezen dat jij zo’n eigen verhaal hebt, net als wij. Waar het voor jou als een eindpunt voelde in deze maatschappij, voelde het voor ons juist als een begin. Martijn en ik kenden elkaar pas vier maanden toen we de eerste voorbereidingen troffen!

Stap één was het inlichten van vrienden en familie. Enkel tien weken nadat Martijn en mijn moeder elkaar hadden ontmoet, zaten we bij haar op de bank om onze plannen uit te leggen. Ik vond het enorm spannend en dat bleef nog wel een tijdje zo. Ik mocht zelf dan wel volledig achter onze plannen staan, ik hield me ook heel erg bezig met de reacties van anderen. Die waren overwegend positief maar er werden zeker ook kritische vragen gesteld.

Voor ons was het een uitgemaakte zaak. Onze huizen gingen de markt op en binnen een maand waren ze allebei verkocht. Ondertussen gebruikten wij de zomermaanden om de camper volledig te strippen en opnieuw op te bouwen naar onze zin. Ook moesten we onze inboedels flink gaan minimaliseren. Het kostte ons eindeloze ritten naar de gemeentelijke stortplaats en kringloopwinkels en een overvloed aan biedingen op Marktplaats, steeds maar weer maakten we een schifting van spullen die mochten blijven en spullen die de deur uit gingen.

In de zomermaanden klusten we aan de camper

Precies twee maanden heb ik samen met Martijn in een ‘echt’ huis gewoond, na de zomer begon voor ons het camperleven. Midden in de natte herfst trokken we in, op 31 september zijn we in ons nieuwe huisje naar de makelaar gereden. Ik voelde me gelukkiger dan ooit. Vanuit een huis in het centrum van Eindhoven woonde ik nu samen met Martijn op een stuk grond tussen de koeien. Gek genoeg hoefden we niet echt te wennen aan ons nieuwe huisje, het was tijdens de verbouwing al helemaal eigen geworden.

Het was passen en meten, maar we hebben de paar vierkante meter die we hebben helemaal naar onze wens benut. Een vreemd gevoel was het wel, van twee complete inboedels naar precies 4 bordjes, 6 bekers en 4 setjes bestek. Inmiddels bezitten we niet meer zoveel, maar zelfs nu voelt het soms als té. Seizoens-ongebonden spullen die we langer dan twee maanden niet gebruiken, gaan hoe dan ook de deur uit!

We konden nog niet meteen vertrekken die herfst, want met de ingestorte huizenmarkt in ons achterhoofd hadden we nog werk aangenomen tot februari 2017. Daardoor hadden we wel alle tijd om hier en daar nog wat ‘kinderziektes’ op te lossen en het gaf iedereen om ons heen genoeg tijd om te wennen aan het idee van onze reis en toe te leven naar de dag dat we vertrokken.

Het leven op wielen is heerlijk

Helemaal winterproof reden we medio februari richting Scandinavië. Wij waren helemaal klaar voor deze stap in ons leven. De voorbereidingen waren zo voorspoedig verlopen dat het voelde alsof het zo is bedoeld. Het leven op wielen is heerlijk! En hoewel wij soms enige tijd stil staan, is het zo fijn om de vrijheid te hebben ons huis steeds weer te verplaatsen, te gaan ontdekken en iedere dag te leren.

Hoe zijn de voorbereidingen bij jullie gegaan? Hoe reageerden mensen op jullie vertrek? Heb je wel eens getwijfeld aan je plannen?

Liefs,

Annemarie