Anna (16), Chiara (15) en Shen (16) zitten op een democratische middelbare school. Daar mogen ze zelf bepalen wat ze willen leren en hoe en wanneer ze dat doen. Hoe werkt dat precies? Daar bloggen ze over op Trant Magazine. Deze week beschrijft Shen hoe haar dag eruit ziet.

Onze school opent om 8:15 uur. Dat betekent niet dat we er allemaal om 8:15 uur hoeven te zijn, we mogen zelf weten hoe laat we op school komen. We moeten er wel voor zorgen dat we tijdens het hele schooljaar in totaal 950 uur op school aanwezig zijn.

Ik kom vaak rond 9:30 uur op school aan. Dat komt ook omdat mijn reistijd wat langer is, ik moet vanuit Arnhem komen. Ik vind het wel fijn om altijd rond dezelfde tijd op school te zijn. Dat geeft me een beetje ritme, en bovendien moet ik aan mijn uren komen. 

Op een reguliere school heb je een rooster zodat je precies weet wat je van uur tot uur moet doen. Hier mag je dat zelf bepalen, zoals ik in een vorig blog al schreef. We hebben wel een Google agenda waarin staat welke coaches, docenten, workshops en kringen er zijn op die dag. Niet elk uur is gevuld met een les of workshop, soms zijn er even geen docenten.

Sommige leerlingen volgen heel veel lessen. Zelf ben ik het grootste deel van de dag voor mezelf aan het werk en volg ik maar een paar keer per week een les. Ik ga bijvoorbeeld zelf in boeken werken of een kaart- of bordspel spelen. Maar je kan ook gaan verven, zagen of naaien in het atelier. Gaan voetballen op het veldje verderop, koken in de schoolkeuken, lezen, Engels maken op de computer, verzin het maar.

Soms bedenk ik van te voren wat ik op een dag wil doen. Dat ik morgen Duits moet maken omdat ik aan het einde van de week die les heb, bijvoorbeeld.  Maar meestal plan ik niet van te voren hoe mijn dag eruit ziet. Ik kom gewoon naar school en dan kies ik wat ik ga doen. Als ik zin heb in Engels, ga ik Engels doen. Als ik honger heb, loop ik naar de Albert Heijn om de hoek. Ik hoef ook niet de avond van te voren te bedenken welke boeken ik mee naar school neem want alle boeken staan in de kasten op school. Iedereen kan ze pakken en gebruiken, als je klaar bent leg je ze weer terug in de kast. 

Om 14:30 gaan we met z’n allen opruimen want om 15:00 uur sluit de school en worden we er allemaal uitgetrapt. Er zijn veel leerlingen die al voor die tijd naar huis gaan maar ik blijf eigenlijk altijd tot 15:00 uur, ik vind het gezellig op school en zo kom ik zeker aan mijn uren.

Hier vind je alle Vallei-blogs. Niets missen? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief