Anna (16), Chiara (15) en Shen (16) zitten op een democratische middelbare school. Daar mogen ze zelf bepalen wat ze willen leren en hoe en wanneer ze dat doen. Hoe werkt dat precies? Daar bloggen ze over op Trant Magazine. Deze week schrijft Chiara over haar coach Kee.

In mijn vorige blog vertelde ik hoe lastig ik het de eerste maanden vond om zelf te bepalen wat ik wilde doen op een dag. Gelukkig hebben we hier op school coaches die je daarbij helpen.

Toen ik net op school kwam had ik nog geen idee wat een coach inhield. Op mijn reguliere school had ik een mentor. Een coach lijkt een beetje op een mentor, maar het is toch net even anders. 

Een mentor heeft een hele mentorklas, mijn coach begeleid me één op één. Ik mocht zelf kiezen wie ik als coach wilde hier op school. Ik koos voor Kee, haar vond ik meteen aardig. Ik had het gevoel dat ik haar kon vertrouwen. Toen ben ik samen met Kee gaan zitten en hebben we een gesprek gehad over wat ik allemaal wilde doen hier op school en waar ik mijn examens in wilde halen. Ik vertelde dat ik Nederlands het leukste vak vind, dus besloten we dat ik me daar het meest op ga richten.

Het is niet zo dat mijn coach me nu elke dag vraagt of ik al wat aan Nederlands heb gedaan. Ze vertelt me niet wat ik moet doen, dat blijft mijn eigen verantwoordelijkheid. Kee toont wel interesse in me. Ik vertelde haar bijvoorbeeld dat ik graag piano lessen wil gaan volgen. Dan vraagt ze mij of het al gelukt is om nog een afspraak te maken met de piano docent.  Kee zou niet oordelen of boos worden als ik elke dag laat op school zou komen. Maar als ik er echt heel weinig zou zijn, zou ze wel aan me vragen of er niets aan de hand is.*

Een coach is er niet alleen om over school te praten. Als je iets dwars zit kan je dat ook met je coach bespreken. Als je ouders gaan scheiden en je hebt daar moeite mee, bijvoorbeeld.

Als ik nu op school kom en mijn coach Kee is er ook, dan geef ik haar gewoon een knuffel en dan kletsen we even of alles goed is met mij. Ik ben altijd blij om haar te zien.  

* De school is 1200 uur per jaar open, daarvan moeten de leerlingen 950 uur per jaar op school aanwezig zijn. Het is hun eigen verantwoordelijkheid om aan die uren te komen.

Hier vind je alle Vallei-blogs. Niets missen? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief