In de blogserie Flessenpost schrijven campernomaden Annemarie en Martijn met waternomaden Erik, Karina en Wouter over hun reizende levensstijl. Annemarie en Martijn reizen in een camper door Scandinavië terwijl Karina, Erik en Wouter een wereldreis over zee maken met hun zeilboot. In de vorige aflevering stelden Annemarie en Martijn zich voor, vandaag vertelt Karina haar verhaal.

Olbia, Italië – 25-5-2017

Dag Annemarie en Martijn,

Fijn om jullie verhaal te lezen. Bij ons is het ook ongeveer zo gegaan, in de zin van: we beseften dat het niet meer klopten, dat we het anders wilden.

Dat begon bij mijn 57-jarige broer Erik. Twee jaar geleden besloot hij om in 2017 rond de wereld te gaan zeilen. Die twee jaar had hij nodig om alles voor te bereiden. Zijn zoon Wouter (20), een jonge maar ervaren zeiler, besloot al snel dat hij mee zou gaan. Erik had al een boot, de Dr NO, maar hij wilde nog een tweede boot kopen om gasten tegen betaling mee te kunnen nemen op reis. Dat was een hele investering.

Tja, toen kwam ik in beeld. Ik zat zelf ook met het gevoel dat ik op een eindpunt gekomen was in deze maatschappij, op mijn werk, in de ratrace. In oktober 2016 besloot ik mijn huis te verkopen en met de opbrengst daarvan mijn broer geld te lenen om die tweede boot te kopen.

Vanaf toen is alles heel snel gegaan. In een paar maanden tijd hebben we alles geregeld en nu schrijf ik jullie vanaf Le Grand Bleu, de grote broer van Dr NO. Het is een prachtige boot, met vijf kajuiten en een aparte keuken. We hebben vier douches aan boord en een salon om te verpozen, spelletjes te spelen of te lezen.

Na een paar mooie weken in Griekenland zijn Wouter en ik twee weken geleden vertrokken richting het Kanaal van Korinthe om door te steken naar Italië. We zijn net aangekomen in Olbia, Sardinië. Hier zullen we nog wat voor anker liggen in de prachtige baaien, daarna varen we door naar Menorca.

Anders dan bij jullie moeten wij ons om verschillende redenen wel aan een planning houden. Ons vervoersmiddel is afhankelijk van wind en andere weersomstandigheden en bovendien reizen er soms gasten mee die op tijd op een vooraf afgesproken plaats hun vlucht naar huis moeten kunnen nemen. De afgelopen tijd hadden we bijvoorbeeld Eline te gast, zij is in Athene aan boord gekomen en vloog een paar dagen geleden vanuit Palermo naar huis.

Erik is op dit moment nog in België om de laatste zaken te regelen voor zijn werk en om Dr NO vertrekklaar te maken. Op 8 juli vertrekt Erik vanuit Oostende, het plan is dat we elkaar op 4 augustus ontmoeten op Ibiza. Vanaf dat moment zullen we samen verder reizen met twee boten.

Ik herken jullie gevoel bij het ‘ontspullen’ trouwens helemaal. Toen ik mijn huis verkocht heb ik ook mijn hele inboedel verkocht en dat is zó bevrijdend! Al die materiële zaken leiden je aandacht immers af van wat echt telt in het leven: de mensen, de natuur en relaties. Ik heb enkel gehouden wat ik echt nodig heb, of waar ik heel veel emotionele waarde aan hecht – foto’s, of de eerste schoentjes van mijn dochter bijvoorbeeld. Sommige spullen kunnen we uit praktische overweging niet missen, zoals een laptop of een telefoon. Anders zouden wij nu niet met elkaar kunnen schrijven.

Hoe hebben jullie je destijds voorbereid op jullie vertrek?

Hartelijke groet, en hopelijk tot binnenkort!

Karina

Geen verhaal van Karina en de rest missen? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je kunt Karina, Erik en Wouter ook volgen via hun pagina Sailing le Grand Bleu.