Laten we eerlijk zijn: ik werk geen acht uur per dag. Jij wel? Dan is het misschien tijd voor verandering.

Toen ik net begon als freelancer dacht ik in uren. ‘Ik ben vandaag om 9 uur achter mijn laptop gaan zitten, dus dan kan ik rond 5 uur stoppen.’ Die Dolly-Parton-norm legde ik mezelf vanzelfsprekend op.

zesurigewerkweekkatHalverwege de middag namen de cat-versus-cucumber filmpjes toe en leek hersenloos-Facebook-scrollen de enige uitweg. Productiviteit, creativiteit en inspiratie daalden langzaam  tot het nulpunt, maar ik kon toch niet zomaar om 15:00 uur het bijltje erbij neergooien? Met een zombiestaar klapte ik aan het eind van de dag mijn laptop dicht. Gaaaaap.

‘Als ik korter werk ben ik productiever’

Nu probeer ik steeds vaker de zombiestaar te voorkomen door op tijd te stoppen. Ik ga boodschappen doen en uitgebreid koken, ik neem de tijd om te sporten of ik ga wat leuks doen met vrienden. Daar word ik niet alleen vrolijk en energiek van maar ook – komt ie – productiever! De ideeën gaan weer stromen, de inspiratie borrelt op en de volgende dag ratelen mijn vingers weer op volle kracht over het toetsenbord. Yep, als ik korter werk doe ik meer.

Het gelukkigste volk ter wereld

Dat zet je aan het denken. Is een kortere werkdag niet voor iedereen beter?  Ja, ik hoor het je al denken: ik heb als freelancer makkelijk praten. Jij hebt geen keus, de baas kijkt al argwanend op zijn horloge als je vijf minuten te vroeg je tas in begint te pakken. Acht uur per dag aanwezig zijn is de norm en wie langer werkt is al helemaal De Bom – ook al vertoon je dan de helft van de tijd werkontwijkend gedrag door zogenaamd je mail te checken of nog maar een keer langs de koffieautomaat te lopen om te kijken of er een gesprek aan te knopen valt.

Maar ik heb het niet alleen over freelancers. Wat zou er gebeuren als jouw bedrijf of organisatie een zesurige werkdag in zou voeren, maar je hetzelfde zou blijven betalen?

‘De Denen stoppen elke dag om 16:00 uur met werken en zijn het op één na productiefste land van de EU’

In Scandinavië experimenteren ze daar al een tijdje mee, de Denen stoppen elke dag om 16:00 uur met werken. Ze zijn het gelukkigste volk ter wereld. Lui worden ze er niet van hoor, Denemarken is het één na productiefste land van de EU. En ken je dat verhaal van uit de VS, waar directeur Stephan Aarstol zijn werknemers laat werken van 8 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s middags? De rest van de dag zijn ze vrij. Ze krijgen niet minder betaald maar er wordt wel van ze verwacht dat ze twee keer zo productief zijn. Volgens mij weet ie wat ie doet want met een omzet van 10 miljoen dollar heeft hij het snelst groeiende bedrijf in San Diego.

zes-urige zusters

Dit klinkt als een verhaal dat vooral opgaat voor mensen die op bureaustoelen naar schermen staren hè? Niet dus. Lees dit artikel in de Volkskrant maar eens. Daarin komen onder andere de 68 verpleegsters van het rusthuis Svartedalen in Göteborg (Zweden) aan bod. Die draaien momenteel diensten van zes uur in plaats van acht, met behoud van hun salaris. De Zweedse verpleegkundigen zijn onderdeel van een onderzoek met de hoofdvraag: bevordert korter werken de arbeidsproductiviteit? Het experiment duurt nog tot eind 2016, maar de conclusie is nu al: ja.

‘De zusters komen niet meer uitgeput thuis en hebben meer energie tijdens hun werk’

De verpleegsters worden vergeleken met een controlegroep in een ander verzorgingshuis waar de diensten ouderwets acht uur duren. Wat blijkt? De zusters van Svartedalen zijn de helft minder ziek en nemen minder vrije dagen op. Dit is goed voor de continuïteit op de werkvloer en daarmee voor de kwaliteit van zorg. Ook zijn de verpleegsters gelukkiger, ze komen niet meer uitgeput thuis van hun werk en ze hebben meer energie tijdens hun werk.

Theeleuten

Een vijf- of zesurige werkdag is geen gek idee in een tijd waarin de burn-outs je om de oren vliegen, toch? Maar zou het ook in Nederland werken? En maakt het je werk wel leuker? Is het niet juist stressvol om 8 uur werk in 6 uur tijd te proppen? Want wat is werk zonder werk-ontwijkend gedrag? Nooit meer gezellig tijd verspillen bij de koffieautomaat of theeleutend tegen het bureau van je collega te hangen? Ook saai.

Ik wil meer weten, ik ga op onderzoek uit. To be continued!
handtekening

 

 

 

Volg Trant Magazine op Facebook

Follow my blog with Bloglovin