Acht uur per dag werken is de norm en een beetje ondernemer gaat daarna nog een paar uurtjes door, toch? Sommige ondernemers doen het anders. Zij werken nog maar vijf of zes uur per dag en willen nooit meer terug. Hoe werkt dat? Renée Lamboo Kooij en Jennifer Delano beantwoorden vijf vragen over hun zesurige werkdag.

Waarom kies je voor een zesurige werkdag?

“Je dag verloopt veel effectiever als je minder uren op een dag werkt”, zegt tekstschrijver Renée Lamboo Kooij. Zij heeft haar lange werkdag verruild voor een zesurige werkdag na de geboorte van haar zoontje. “Er is veel meer focus, want je hebt vijf of zes uur en daarin moet alles gebeuren. Als je acht uur per dag werkt zijn er altijd wel momenten waarop je hoofd overloopt en je denkt: eigenlijk is de fut er wel uit. Op dat punt kom ik niet meer.”

Jennifer: “Ik heb dit jaar meer verdiend dan vorig jaar.”

Verdien je nu minder?

“Mijn jaaromzet is niet gestegen maar hij is ook niet gedaald. Ik heb ook niet minder verhalen geschreven dit jaar”, vertelt Renée. PR agent Jennifer Delano verdient zelfs meer sinds ze zes uur per dag werkt. “Ik heb dit jaar meer verdiend dan vorig jaar, terwijl ik nu een dochter van 5 maanden heb en minder uur per dag werk.”

Hoe kan het dat je meer verdient als je minder werkt?

Jennifer: “Omdat ik nu alleen nog doe wat ik moet doen. Vroeger ging ik overal naartoe, nu zeg ik alleen ja tegen dingen die ik echt belangrijk vind. Ik werk digitaler, ik rijd niet meer naar de andere kant van het land maar ik spreek bijvoorbeeld af via Skype. Ook heb ik een personal assistant aangenomen die me veel werk uit handen neemt. Nu ben ik beter gefocust, zit ik met meer plezier te werken en kan ik veel meer voor mijn klanten betekenen.”

Renée: “Mijn opdrachtgevers hebben er nog nooit over geklaagd.”

Lukt het altijd om na zes uur te stoppen?

“Om 12:30 ga ik mijn zoontje ophalen op het kinderdagverblijf dus dan moet ik wel stoppen. Dat gaat eigenlijk altijd goed”, vertelt Renée. Al gaat de stekker er niet helemaal uit na half één. “Heel af en toe heb ik een afspraak in de middag en ik beantwoord heus nog wel eens een mailtje. Maar als een artikel echt rigoureus aangepast moet worden, zeg ik: ‘Morgen om acht uur ben je de eerste’. Opdrachtgevers hebben daar nog nooit over geklaagd.”

Zijn er ook grote organisaties die de zesurige werkdag hebben ingevoerd?

Daar wordt wel mee geëxperimenteerd, onder meer in Scandinavië. De Denen stoppen elke dag om 16:00 uur met werken. Ze zijn het gelukkigste volk ter wereld en Denemarken is het één na productiefste land van de EU. In het Zweedse rusthuis Svartedalen in Göteborg heeft een groep verpleegsters een jaar lang diensten van zes uur gedraaid in plaats van acht, met behoud van salaris. Het resultaat: minder stress, minder ziekte, meer banen en meer prestaties, zo meldde De Volkskrant onlangs. Het slechte nieuws was dat er voor grote organisaties nog wel een aardig prijskaartje aan de zesurige werkdag hangt. Dat is voor een ZZP’er dus een ander verhaal.

Meer weten?

Renée en Jennifer kunnen je nog veel meer vertellen over hun kortere werkdag. Hoe en waarom hebben ze de switch gemaakt? Hoe ziet hun dag eruit? Hoe reageert hun omgeving daarop? Is dit de werkdag van de toekomst? Samen met Dennis Hardes en Linda Spaanbroek geven Renée en Jennifer je alle ins en outs in dit uitgebreide artikel.

Meer verhalen lezen over bijzonder keuzes in werken, wonen, reizen, relaties, opvoeden en onderwijs? Volg Trant op Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief.