Anna (16), Chiara (15) en Shen (16) zitten op een democratische middelbare school. Daar mogen ze zelf bepalen wat ze willen leren en hoe en wanneer ze dat doen. Hoe werkt dat precies? Daar bloggen ze over op Trant Magazine. Deze week schrijft Shen over de vakken ze volgt.

Als je op een reguliere school zit, volg je met de hele klas alle vakken van jouw leerjaar. Hier op De Vallei gaat dat anders. Op een democratische school kies je zelf de vakken die je wilt volgen en op wat voor manier je ze volgt. Chiara schreef in haar vorige blog al een beetje over hoe dat gaat.

Ik heb ervoor gekozen om zes vakken te doen: wiskunde, Engels, Nederlands, Duits, Spaans en Biologie. In die zes vakken wil ik uiteindelijk ook mijn staatsexamens halen. Ik doe het meeste aan Engels want dat vind ik een heel leuk en belangrijk vak. Het is een taal die wereldwijd veel gesproken wordt. Het kan zijn dat andere leerlingen Engels niet zo leuk vinden en er dus minder of niets aan doen. Misschien besteden zij juist meer tijd aan andere vakken, dat is hun eigen keuze.

Wiskunde, Engels, Nederlands en Duits doe ik onder begeleiding van een docent. Ik krijg bijvoorbeeld een half uurtje per week privéles in wiskunde. Dan spreek ik samen met de docent af wat ik ga maken voor de volgende les. Dat kijken we na en dan bespreken we mijn fouten. Soms heb ik vragen over dingen en dat legt ze me dan uit.

Samen met twee andere meiden heb ik ongeveer 1,5 uur per twee weken Duits. We krijgen altijd huiswerk op dat we voor de volgende keer af moeten maken. Bijvoorbeeld verder werken in het werkboek, een Duits gedicht maken, drie Duitse liedjes uitkiezen die we leuk vinden of een stripboek lezen. Daar hebben we dan twee weken de tijd voor.

Spaans doe ik zelfstandig, zonder docent. We hebben Spaanse boeken op school en daar werk ik in. Ik maak Spaanse opdrachten, ik lees teksten en ik vertaal dingen (ten minste, dat probeer ik). Aan biologie werk ik ook zelfstandig, maar ik heb wel met de docent afgesproken dat ik hem om hulp kan vragen als ik iets niet snap.

Het kan ook zijn dat ik interesse heb in een vak dat nog niet gegeven wordt hier op school. In mijn geval is dat niet zo, maar een vriendin van mij is heel erg geïnteresseerd in Hebreeuws. Dat heeft ze aangegeven bij haar coach en samen hebben ze een docent voor dat vak gezocht die haar nu af en toe les komt geven. Dus wat je ook wilt leren, grote kans dat het hier op school kan.  

Hier vind je alle Vallei-blogs. Niets missen? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.