Je leest wel eens dat eenzaamheid typerend zou zijn voor deze tijd van modern individualisme, waarin iedereen zo druk is met zichzelf, zijn werk en zijn smartphone. Jongeren hebben minder echte vrienden maar des te meer oppervlakkige virtuele contacten via social media. Toch?
Nou, nee. Allemaal onzin volgens de Noorse filosoof Lars Svendsen. Volgens hem nemen we juist te weinig tijd voor afzondering en voelen we ons daardoor eenzaam.
Wie vaak alleen is, kan daar flink ongelukkig van worden. Tegelijkertijd komen onze beste momenten van inzicht volgens Lars Svendsen soms tot stand wanneer we alleen zijn. Dat onderzocht hij voor zijn boek A Philosophy of Loneliness (2017). “Het grootste probleem met eenzaamheid is niet dat we tegenwoordig vaak alleen zijn, maar juist dat we te weinig alleen zijn” vertelt Svendsen in een artikel in Filosofie Magazine. Hij is zelf ook verrast door die uitkomst.
Volgens Svendsen zijn we vandaag de dag continu met elkaar verbonden. Dat komt niet alleen door onze smartphones. “We plannen onze vrije tijd bomvol feestjes en andere afspraken. Doordat we zo ontzettend sociaal zijn, voelen we ons zonder anderen veel sneller eenzaam dan een paar decennia geleden.”
Svendsen benadrukt hoe belangrijk tijd voor jezelf is. “Wij hebben de neiging te verdwalen in ons eigen leven. Een moment van afzondering geeft ons de ruimte om ons te heroriënteren. […] Natuurlijk is het niet gezond om continu naar je eigen navel te staren. Maar het is ook ongezond om lege momenten in je dag zo snel mogelijk op te vullen. Veel mensen, ongeacht hoe vaak ze zich eenzaam voelen, hebben toch de neiging dat te doen. Terwijl je jezelf iets essentieels ontneemt: je ruimte voor zelfreflectie en daarmee voor inzichten, creativiteit en rust in je hoofd. Waarom zou je dat willen?”
Hoe je iets aan die eenzaamheid kunt doen? Door de oorzaak aan te pakken. Svendsen: “In precies dezelfde omstandigheden kan de ene persoon gelukkig zijn en de ander chronisch eenzaam. Dat ligt niet aan de situatie, maar aan hoe jij die ervaart. De emotie eenzaamheid vertelt je iets over jezelf en je sociale behoeften, en daarmee ook iets over hoe je het leven inricht. Daarom moet je je afvragen: hoe kan ik mijn leven anders inrichten, zodat ik dit gevoel minder heb?”
Het volledige artikel gaat een stuk meer de diepte in en is dan ook zeker de moeite waard om te lezen (€).
In Trant Tipt geef ik een korte samenvatting van een interessant artikel of blog dat je ergens anders volledig kunt lezen.
Niets missen? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.