In maart 2016 interviewde ik Marjolein Jonker in een loods in Bemmel waar ze als één van de eersten in Nederland een tiny house voor zichzelf liet bouwen. Hoe is het met Marjolein nu ze daadwerkelijk in haar droomhuisje woont?

Je huisje is af! Hoe bevalt het?
Yep, sinds mei 2016 woon ik met mijn twee katten Jack en Hella in mijn tiny house. Het is echt een sprookje om hier te wonen. Ik sta op een terrein van de gemeente bij de GAS!Fabriek in Alkmaar, een braakliggend stuk grond met veel wilde natuur. Ik heb er alles wat ik nodig heb, inclusief natuurgeluiden om bij in slaap te vallen. Onlangs heb ik zelfs een etentje voor vier vrienden gegeven in mijn huisje en dat ging prima. Het verbaast zelfs mij hoe weinig ik mis.

Is het nog steeds leuk wonen nu het kouder wordt?
Ja, zeker. Ik leef wel veel meer binnen dan ik in de zomer deed, maar daar heb ik totaal geen moeite mee. Ik houd van knus en kneuterig en ik vind het heerlijk om met een kop thee bij mijn houtkachel te zitten. Zo’n kachel wilde ik als klein meisje al.

in-de-winter

Is er veel interesse in je huisje?
Overweldigend veel! Elke eerste zaterdag van de maand houd ik open huis en de eerste keer kwamen daar meer dan 500 mensen op af. Ik had van te voren nooit durven dromen dat mijn verhaal zo veel mensen aan zou spreken en dat de media er zo in geïnteresseerd zou zijn. Ik sta zelfs in een werkboek van maatschappijleer.
Sinds 1 november zet ik me fulltime in voor de Tiny House Beweging in Nederland. Ik reis stad en land af om mensen in heel Nederland te enthousiasmeren over de Tiny House Movement met lezingen, workshops en presentaties. Een spannende stap, maar het voelt goed om mijn hart te volgen. Er is namelijk niets zo leuk dan over mijn passie praten en ik vind het een voorrecht om anderen te mogen inspireren. Ik vind het ook belangrijk om de aandacht te vestigen op de dringende noodzaak onze samenleving en systemen te veranderen.

“Als het niet genoeg regent kan ik niet douchen en na de eerste nachtvorst  kwam er geen water uit mijn kraan.”

Zit het ook wel eens tegen?
Ik kom regelmatig voor een uitdaging te staan ja, maar ik vind altijd wel een oplossing. Als pionier blijf ik proberen, experimenteren, leren en verbeteren. Zo kwam ik er deze maand achter dat mijn zonnepanelen niet meer dan twee grijze dagen trekken, dan is de koek op en kom ik zonder stroom te zitten. Dat heb ik de eerste keer heel gezellig opgelost met heel veel kaarsjes in huis. Inmiddels heb ik als back-up een kleine noodaggregaat gekocht. Als het niet regent vang ik niet genoeg water op om te douchen en na de eerste nachtvorst kwam er ’s ochtends geen water uit mijn kraan. De waterleiding was bevroren.
Het mooie is dat ik de dingen die wél kunnen nu extra waardeer. Ik ben als een kind zo blij als de zon schijnt want dan laden mijn accu’s op en als het genoeg regent kan ik in bad. Zonder dalen geen pieken. En de balans slaat nog altijd door naar de geluksmomenten, ik zou voor geen goud terug willen naar mijn oude huis.

de-hobbit-de-waterleiding-en-de-kaarsjes

“Tientallen gemeenten in Nederland zijn nu de mogelijkheden voor tiny houses aan het onderzoeken”

De interesse in tiny houses blijft groeien, hoe gaat het verder denk je?
Ik heb toestemming van de gemeente Alkmaar om op dit terrein te wonen in afwachting van verdere ontwikkeling van het project. We hebben net een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor een pilot van vijf huisjes voor een periode van vijf jaar hier. Die aanvraag wordt op dit moment beoordeeld. Maar niet alleen in Alkmaar wordt vooruit gedacht. Tientallen gemeenten in Nederland zijn inmiddels de mogelijkheden voor tiny houses aan het onderzoeken, waaronder Amsterdam, Ede, Utrecht en Nijmegen. Dat belooft wat!”

*Ben je benieuwd waarom zoveel mensen in een tiny house willen wonen? Dat leggen Marjolein Jonker, Rob Besemer en Auke de Vor in dit artikel uit. Een verhaal over behoefte aan vrijheid, een wankelende huizenmarkt, een groeiend aantal alleenstaanden en een bedreigd milieu. 

*Meer verhalen lezen over mensen die het net even anders doen? Houd de Facebookpagina van Trant Magazine in de gaten!