Al meer dan 1 miljoen mensen hebben inmiddels door hoe leuk het is om artikelen te lezen via Blendle, de digitale kiosk waar je de beste kranten en tijdschriften van Nederland (en Story) kunt lezen. Ja, het is ook wat voor jou! Ik zal je uitleggen waarom.

blendlekranten2Ik had een tijd lang een abonnement op de NRC Next, want in NRC Next staan mooie artikelen. Toch stapelden die kranten zich ongelezen op. Weggooien was geen optie want bij één blik op de voorpagina was ik alweer nieuwsgierig naar de inhoud. Daar ging ik heus nog wel een keer goed voor zitten.

Na een paar weken schuldbewust vanuit mijn ooghoeken naar die stapel gekeken te hebben, heb ik het abonnement stopgezet en de ongelezen kranten bij het oud papier gegooid. Eerlijk is eerlijk: daar ging ik niet meer voor zitten. Op een-dag-waarop-nog-van-alles-te-doen-is kon ik niet de rust vinden om me uitgebreid in de krant te verdiepen. Maar – ik ben er niet trots op – een half uur hersenloos Facebook scrollen was geen enkel probleem.

“Blendle heeft hetzelfde scroll-en-klik gehalte als Facebook”

Op en dag bracht dat hersenloze geklik me op Blendle. Blendle heeft hetzelfde scroll-en-klik gehalte als Facebook, maar in plaats van de vakantiefoto’s van collega’s en kiekjes van pasgeboren baby’s van vage kennissen scroll je hier langs de beste artikelen uit de Nederlandse (en Vlaamse en Amerikaanse) journalistiek. En dat is fijn!

Wat voorheen alleen de toegewijde abonnee lukte, lukt mij nu ook : ik lees artikelen uit allerlei kranten en bladen. Daar hoef ik geen krant voor te kopen of abonnement voor af te sluiten, ik hoef alleen maar te klikken. Op Twitter deelt iemand het smeuïge verhaal van Astrid Holleeder in De Volkskrant, op Facebook scroll ik langs een interessant artikel over RyanAir Piloten in De Groene Amsterdammer en in mijn mailbox duikt een mooi Viva-artikel op over druk zijn als statussymbool. Slechts één klik later zit ik er middenin. Met de rest van die krant of dat blad heb ik niets te maken. Voor ik het weet ben ik dat NRC Next artikel dat naast me in de papierbak ligt toch aan het lezen. Online.

Centen
blendle-telefoon

Wat al die kliks me wel niet zullen kostenf? Dat valt reuze mee. Wat betaal je nu voor het AD dat elke ochtend op je deurmat valt, of de Linda die je zonder nadenken meepakt in de supermarkt? En hoeveel lees je daar echt van? Voor die paar euro kun je op Blendle het beste artikel uit het AD of de Linda lezen, plus nog tien artikelen uit andere kranten en tijdschriften. We hebben het namelijk over prijzen als 20 of 45 cent met uitschieters als 89 cent voor een artikel. En als dat verhaal je tegenvalt, krijg je met één druk op de knop die centen weer terug. No hard feelings. Je betaalt dus alleen voor wat je echt wilt lezen.

‘Die mails van Blendle zijn echt eikels!’

Zijn er ook nadelen? Yep, er zijn ook nadelen. Zoals een vriendin me appte: ‘Die mails van Blendle zijn echt eikels. Ik wil alles lezen!’ Helaas, Blendle houdt je (onder andere) via de mail op de hoogte van de beste verhalen van de dag en dan kom je er achter dat er wel heel veel moois en interessants geschreven wordt elke dag. Ver-sla-vend. Maar dat neem ik dan maar voor lief. En maak je geen zorgen, ik scroll nog steeds hersenloos over Facebook want ik houd ook gewoon van vakantiefoto’s van collega’s en pasgeboren baby’s van vage kennissen.

Ik zou zeggen: ga gewoon eens lekker bladeren dit weekend. Je zit nergens aan vast.

handtekening

* Geen Blog missen? Volg Trant Magazine op Facebook!

* Ook fijn: op Blendle kun je als schrijver/journalist je eigen artikelen publiceren en dat wil ik ook steeds meer gaan doen. Meer weten? Hier legt Jan-Jaap Heij van Reporters Online tot in de puntjes uit hoe dat werkt.

* Behoefte aan meer Blendle uitleg? Oprichter Alexander Klöpping vertelde er in 2013 heel mooi over in DWDD.