Ja, zelfs in de liefde kun je je eigen keuzes maken. Ten minste, volgens Sandra Langeslag. Zij doet als biologisch en cognitief psycholoog onderzoek naar ons verliefde brein en toonde voor het eerst aan dat onze gedachten een bepalende invloed hebben op de liefde die we voelen. Ze vertelt er alles over in dit HUMO artikel.

Sandra: “Mensen gaan er veelal van uit dat verliefd zijn iets oncontroleerbaars is: je bent het of je bent het niet, en daar valt niets aan te veranderen. Er zijn allerlei situaties te bedenken waarin mensen verliefd zijn terwijl ze het niet willen zijn, of niet verliefd zijn terwijl ze het wel zouden willen zijn: een onmogelijke liefde, een verboden liefde, een liefde die tegen je wil is afgebroken. Daar valt allemaal niets aan te doen, denken we, dat is een koele wreedheid die we moeten ondergaan.”

‘We kunnen gevoelens van liefde zelf versterken of afvlakken met onze gedachten.’

Sandra wilde onderzoeken of dat wel klopt. Ze bestudeerde de hersengolven van twee groepen proefpersonen die ze positieve en negatieve dingen over hun geliefden liet denken en kwam tot een baanbrekende conclusie: we kunnen gevoelens van liefde zelf versterken of afvlakken met onze gedachten. Love regulation, noemt Sandra dat. “Het is niet zo dat er een simpele aan- en uitknop aan de liefde zit, maar als je dit consequent toepast, zal het zeker een effect hebben.”

Benieuwd hoe dat werkt? En wat er dan nog overblijft van ‘de betovering’ van de liefde? Je leest het HUMO artikel voor €0,25 op Blendle.