Beantwoord jij ‘s avonds op de bank nog wel eens een appje van de baas? Reageer je vanuit  je bed nog even op een mailtje? Je bent niet de enige. “Werknemers zijn buiten kantooruren steeds langer online en daardoor komt hun privéleven onder druk te staan”, zegt de Franse minister Myriam el Khomri.

In Frankrijk hoeft dat nu niet meer. De minister heeft maatregelen getroffen om de werknemers en hun gezondheid te beschermen. Sinds deze week mogen de Fransen e-mails, smsjes en appjes buiten de officiële werkuren volledig negeren. Ze mogen hun computer, tablet en smartphone uitzetten zodat ze echt vrij zijn na werktijd. “Frankrijk is het eerste land dat dit per wet regelt en dat is een wereldprimeur”, zegt een Franse advocaat. Lees het volledige artikel in Het Parool via Blendle.

Tandje terug

Het idee continu bereikbaar te moeten zijn, wordt door steeds meer mensen als een negatieve druk ervaren. Stress en spanning liggen op de loer. Het overschot aan prikkels maakt je moe en vermindert je concentratievermogen. Wist je dat de gemiddelde werknemer nu in één dag net zo veel informatie ontvangt als een werknemer in 1900 in zijn hele leven? Juist, ja. We kunnen best een tandje terug.

Lijkt het jou heerlijk om af en toe minder bereikbaar te zijn en wil je weten hoe je dat doet? Hier lees je mijn artikel over digitaal detoxen in de Cosmo.