Een verzorgingstehuis in Zweden experimenteerde twee jaar lang met de zesurige werkdag. De resultaten zijn nu bekend.

Eerder schreef ik al over het verzorgingstehuis in Göteborg waar de verpleegkundigen zes uur per dag werken in plaats van acht, met behoud van salaris. Een interessant experiment, waar nu de uitslag van bekend is. Daar komt goed en slecht nieuws uit. ‘De baten zijn aanzienlijk. Minder stress, minder ziekte, meer banen, meer prestaties. Het slechte nieuws is dat er toch nog wel een aardig prijskaartje aan de zesurige werkdag hangt, in elk geval in de publieke sector’, schrijft Jonathan Witteman vandaag in de Volkskrant.

De zesurige werkdag kost het verzorgingstehuis 10% meer dan de achturige werkdag. On the bright side: dat is eigenlijk een financiële meevaller, er werd namelijk gerekend op een kostenstijging van 22%. ‘Tegenover de kosten bleken ook financiële voordelen te staan. Het ziekteverzuim onder de verpleegsters halveerde en de werkloosheid daalde doordat er extra personeel aan het werk kon. Ergo: minder ziektekosten en minder uitkeringen’, meldt De Volkskrant. Toch is het experiment nu stopgezet, de kosten wogen niet op tegen de baten. Het hele artikel in de Volkskrant lees je hier (€0,25).

De zesurige werkdag in Nederland

In Nederland zijn er – zover ik weet – nog geen grote instellingen of organisaties die met de zesurige werkdag experimenteren. De ZZP’ers en kleine bedrijven die dat wel doen, doen dat met groot succes. “Gek genoeg gaat het twee keer zo goed met mijn bedrijf nu ik vijf of zes uur per dag werk”, vertelt Dennis Hardes in dit artikel op Trant. “Ik ben nu veel relaxter en ik heb meer aandacht voor de mensen om me heen”, zegt Linda Spaanbroek. Ook het PR-bureau van Jennifer Delano is er op vooruit gegaan. “Ik heb dit jaar meer verdiend dan vorig jaar, terwijl ik nu een dochter heb en minder uren maak”, vertelt de 33-jarige ondernemer.

Hier kun je het hele artikel lezen.