Welke tandpasta kies jij? Welke jeans, welke opleiding, welk leven? Elke dag maken we naar schatting zo’n 35.000 keuzes, waaronder alleen al 226 keuzes over eten. Voor het Vlaamse blad Charlie ging zelfverklaard keuzestresspatiënt Emilie (29) de uitdaging aan om de daadkrachtige Ilse (49) de hele dag haar keuzes te laten maken. Dat geeft rust.

Keuzestress, je kent het wel: de stress die ontstaat wanneer je wordt overspoeld met informatie die je moet overwegen om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. Van de keuze uit 48 verschillende tandpasta’s tot de vraag wat je met je leven wilt doen. En daarin valt nogal wat te kiezen tegenwoordig. Zoals Emilie het uitlegt: “Wanneer ik ’s morgens opsta, ligt de wereld voor mij open: ik kan in een yogaretraite gaan zitten in Nepal, straatmuzikant worden, voor een productiehuis gaan werken, ik kan foto’s maken, een idee pitchen bij Charlie, de hele dag in mijn bed liggen stinken, of een opleiding tot heftruckchauffeur volgen. De ­mogelijkheden zijn eindeloos. En ik word er gek van.”

Voor het magazine Charlie neemt deze twijfelaar de proef op de som en laat ze een ander alles voor haar beslissen. Van outfits tot ontbijt, maar ook met welke vrijgezel ze afspreekt via Tinder. Ondertussen legt Socioloog Barry Schwartz uit waarom meer keuzemogelijkheden niet per se tot meer vrijheid en geluk leiden. “Te veel opties leiden ons niet alleen af van de essentie van onze keuze, ze zijn bovendien geen garantie dat we een betere keuze maken.” Het maakt het juist moeilijker. De kans is bijvoorbeeld groter dat je de beste fles wijn kiest uit vijf opties dan uit dertig.

Als de keuze eenmaal gemaakt is, volgt volgens Schwartz vaak teleurstelling. De oneindige reeks opties zorgt er namelijk voor dat onze verwachtingen torenhoog zijn en dat we steeds geconfronteerd worden met alle – mogelijk betere – opties die we niet gekozen hebben. Hoe vaak gebeurt het niet dat je een reis boekt, om een week later een advertentie voor een leukere, goedkopere bestemming te zien? Waar je eerst blij was met je reis, heb je er nu een slecht gevoel over.

Schrale troost: je bent niet de enige. Het goede nieuws is dat iedereen skills kan kweken om minder gestresseerd te raken door alledaagse beslissingen. Ben je benieuwd hoe Emilie en Ilse het ervan af brengen in het Walhalla van keuzestress – de supermarkt? Lees het hele Charlie artikel in de Blendle Kiosk (€0,79)

In Trant Tipt geef ik elk weekend een korte samenvatting van een interessant artikel of blog dat je ergens anders volledig kunt lezen.