André Gussekloo is één van de bekendste Nederlandse digitale nomaden. Met zijn website werkenvanuithetbuitenland.nl en zijn boek Digital Nomads inspireerde hij talloze Nederlanders om hun huisje-boompje-beestje-leven te verruilen voor een reizend bestaan. Nu heeft hij zelf voor een vaste stek gekozen.

Ik sprak André voor het eerst in 2013, toen we allebei tijdelijk neergestreken waren op het Thaise bounty eiland Koh Samui. Voor NRC Next interviewde ik hem over zijn nomadische levensstijl. Hoe zijn toekomst eruit zou zien, daar had hij geen idee van – welke digitale nomade weet dat wel? Vier jaar later is er heel veel veranderd. Hoe is het nu met André?

Reis je nog steeds met je laptop de wereld rond?

“Nope, in de zomer van 2014 hebben Marta en ik een huisje gehuurd op Lanzarote en in 2015 is Diego geboren. Na een reis door Zuid-Amerika waren we klaar met de chicken buses en toe aan een vaste plek. Een eigen bank, een bureautje, een auto voor de deur. Daar hadden we zin in. Noem het reismoeheid. We vonden Lanzarote altijd al een inspirerend en magisch eiland, dus zijn we daar gesetteld. Het bevalt heel goed! Ik merk dat ik productiever ben nu ik op één plek zit.”

In 2013 interviewde ik André voor NRC Next op Koh Samui
Komt de term digitale nomade je inmiddels niet de keel uit?

“Wel een beetje. Ik heb het gevoel dat ik alles wel gezegd en geschreven heb over digitale nomaden. Ik wilde mensen inspireren en informeren, ik wilde de wereld laten weten dat de mogelijkheid bestaat om overal vandaan te werken. Die boodschap heb ik lang genoeg uitgedragen en ik ben ook zeker niet meer de enige die dat doet. Het is massaler en commerciëler geworden, het pioniersgevoel is weg. Ik ben ook rustiger geworden, ik hoef niet meer iedereen te bekeren. Ik begrijp dat er mensen zijn die die heel blij zijn met hun kantoorbaan en die niet de behoefte hebben om de wereld rond te reizen. Daar heb ik nu vrede mee.”

Is dat ook de reden dat je bent gestopt met Werkenvanuithetbuitenland.nl?

“Sinds de geboorte van Diego moet ik wat selectiever zijn in waar ik mijn tijd aan besteed. Ik blogde nauwelijks meer op Werkenvanuithetbuitenland.nl en ik wilde de website niet dood laten bloeden. Ik heb het stokje doorgegeven aan digital nomad Seph Fontane Pennock. Het is tijd voor nieuwe projecten. Zo heb ik hier op Lanzarote een co-working office mede opgericht. Sinds november is het open en het wordt steeds drukker. Dit jaar wil ik een Engelstalige cursus uitbrengen over de wet van aantrekking, ik heb de cover al laten ontwerpen. Ik vind het leuk om bij het einde te beginnen. ”

André in zijn Lanzarote Co-working Office
Reis je nu helemaal niet meer?

“Jawel hoor, maar het zijn meer vakanties geworden. Vorig jaar winter hebben we nog wel twee maanden gereisd en ik wil ook nog wel een keer voor langere tijd naar Mexico. Zolang Diego nog niet naar school gaat, kan dat ook gewoon. Maar ons vaste stekkie geven we niet meer op.”

Hoe zit dat met andere digitale nomaden, denk je? Blijft de trend groeien?

“Ja zeker. Er zijn geen cijfers over, want een digitale nomade registreert zich nergens, maar ik zie dat steeds meer mensen de levensstijl omarmen. Volgens mij kijkt niemand er ook meer van op als je zegt dat je alles achter je laat en de wereld in trekt. Ik denk wel dat het voor iedereen een fase is, uiteindelijk wil je toch je eigen plekje. Maar er zijn ook tussenwegen die steeds populairder worden, zoals wonen in een camper of tiny house. Dan heb je wel je eigen plek, maar ben je tegelijkertijd mobiel.”

Wil je meer verhalen lezen over bijzondere keuzes in wonen, werken, opvoeden, onderwijs, reizen en relaties? Volg Trant op Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief.