Elke interviewkandidaat doet wel een uitspraak die mij aan het denken zet. Die inspirerende verhalen deel ik met je in de blogserie #mooigezegd. Vandaag: Dominee Baardmans over het gebaande pad.

“We leven in een tijd waarin je alles kunt zijn en doen wat je wilt, er bestaan geen gebaande paden meer” zei ZZP dominee Jan-Willem van der Straten tegen me toen ik hem interviewde voor een artikel in Trouw. Met zijn 27 jaar hoort de Amersfoortse bij een generatie die kampt met keuzestress, dertigersdilemma’s en burn-outs. “Het is gaaf dat er zoveel mogelijk is, maar het veroorzaakt ook stress. Ik preek nu bijna vijf jaar en ik merk dat veel generatiegenoten zoeken naar de juiste invulling van hun leven en zich afvragen of ze op de juiste weg zitten. Want wat kies je? Wat is de juiste weg voor jou?”

Jan-Willem vertelde me die middag over zijn kapper, een jonge man van zijn leeftijd. Zijn vader was kapper en hij wilde eigenlijk niet de standaard keuze maken om ‘dan ook maar’ kapper te worden. Jan-Willem: “Hij deed alles om van het gebaande pad weg te blijven, volgde de ene na de andere studie om er achter te komen waar zijn passie lag. Het duurde een paar jaar voordat hij er achter kwam wat dat was. Hij is kapper geworden, net als zijn vader, want dat is wat hij het liefste doet. Zo simpel kan het zijn.”

Het is heel tof dat steeds meer mensen in deze tijd bijzondere levenskeuzes durven te maken. Maar dat wil niet zeggen dat die bijzondere levenskeuzes altijd het leukste of interessantste zijn. Je hoeft het gebaande pad niet te vermijden. Jan-Willem: “We denken soms dat we geen standaard keuze mogen maken, want dat is niet cool. Misschien denk je: Wat ik ook ga doen, het mag in ieder geval geen kantoorbaan zijn want dat is saai. Terwijl een kantoorbaan misschien wel perfect bij jou past! Kijk naar wie je bent, wat je wilt en waar je gelukkig van wordt. Als jouw keuze heel voor de hand liggend is, ga dan naar dat gebaande pad. Als het iets heel uitzonderlijks is waar andere mensen raar van op kijken, is dat ook prima.”

Ben of ken jij iemand die jarenlang alles deed om het gebaande pad te omzeilen om er uiteindelijk achter te komen dat juist dat hem of haar gelukkig maakte? Laat het me weten, lijkt mij een mooi onderwerp voor een artikel.

Het hele interview met Jan-Willem van der Straten lees je hier.

Wil je meer verhalen lezen van mensen die bijzondere levenskeuzes maken? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.