Op een nacht zat Merel Visser (38) met blote knieën op haar keukenvloer om een stuk krant uit het huisvuil te plukken. “Ik lag in bed en bedacht me ineens dat ik die krant, die mijn dochter als ondergrond voor het knutselen had gebruikt, per ongeluk bij het restafval had gedaan. Panisch was ik” vertelt ze in het AD.

Ik vind het top dat steeds meer mensen zweren bij een groene levensstijl, al heb ik daar zelf nog wel wat verbeterpuntjes te halen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat duurzaamheid je leven gaat beheersen. Dat je er gestrest van raakt, bang om het niet goed genoeg te doen. Dat gebeurde Merel Visser. “Het lukte me niet meer te genieten, omdat ik vaak zo hard voor mezelf was” vertelt ze.

Merel drong haar zoon op om vilten schoenen te dragen, terwijl hij eigenlijk stoere sneakers aan wilde. Ze gaf hem duurzame cadeautjes, terwijl hij liever Lego wilde. Ze zette duurzame maaltijden op tafel, terwijl haar zoon snakte naar een frikandel. Als er visite kwam, stond de verwarming laag en kwamen er veganistische hapjes op tafel.

Pas toen Merel met een coach ging praten, werden haar ogen geopend en ging ze matigen. In Amerika hebben ze al een term bedacht voor die obsessie met duurzaam leven: ecorexia. Wanneer je dat hebt? “Als je niet meer goed kunt functioneren, niet deelneemt aan sociale aangelegenheden, vanuit je omgeving negatieve feedback krijgt en zelf fysieke en mentale klachten krijgt van je gedrag”, vertelt psycholoog Michelle Coenen in het AD artikel.

Zo’n term klinkt misschien een beetje overdreven, maar aandacht voor het onderwerp lijkt me niet slecht. Merel is namelijk echt niet de enige. Ook Danielle Klinkenberg (36) leed onder haar duurzame levensstijl. Ze werd er doodmoe van: alsmaar zelf brood bakken, duurzame kleding dragen die ze niet echt leuk vond, een rot eind fietsen naar de boer met lokale producten, elk etiket lezen om te zien of het wel verantwoord was wat ze kocht en het altijd koud hebben omdat de verwarming in huis zo laag stond. Lees het hele artikel in het AD (€).

In Trant Tipt geef ik elk weekend een korte samenvatting van een interessant artikel of blog dat je ergens anders volledig kunt lezen. 

Niets missen? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.