Te druk zijn op je werk is slecht voor je, maar van verveling kun je ook ziek worden. En flink ook.

Uitgeput, overspannen, opgebrand. Van een burn-out hebben we inmiddels allemaal wel eens gehoord. Het is de ziekte van onze generatie, van de jongeren tussen de 25 en 35 treft het één op de zes, berekende het CBS. Vrouwen iets vaker en vroeger dan mannen. Het medicijn: neem niet teveel hooi op je vork. Maar – om het nog wat ingewikkelder te maken – ook zeker niet te weinig. Niet verkeerd om daar ook eens bij stil te staan.

Ziek van verveling

‘Steeds vaker dwaalden haar gedachten af en concentreren lukte niet meer’

Dat doet de Cosmo deze maand. Daarin lees je het verhaal van Louise (31). Zij begon heel enthousiast aan haar baan als consultant maar merkte al snel dat ze uitdaging miste in haar werk. De verveling sloeg toe, steeds vaker dwaalden haar gedachten af en concentreren lukte niet meer. Langzaam liep ze vast. Als ze in het weekend aan haar werk dacht kreeg ze hartkloppingen en op haar werk had ze stress omdat ze uit schuldgevoel constant probeerde te verbergen dat ze maar heel weinig deed. Voor tien uur ‘s ochtends was ze al doodmoe.

Na een paniekaanval ging Louise naar de huisarts die een burn-out constateerde. De coach waar ze vervolgens naartoe ging, benoemde het anders: ze had een bore-out. Ze was ziek geworden van verveling. Louise is niet de enige, de Vlaamse stresscoach Hilde Mariën zegt elke maand nieuwe gevallen voorbij te zien komen. Mensen die te te lang hebben weggestopt dat ze zich eigenlijk stierlijk vervelen op het werk en daar vervolgens ziek van worden.

Ultieme vrijheid

Het Cosmo artikel deed me denken aan een uitspraak van Kelly Rapmund. Ik interviewde Kelly over haar werk bij Helloprint, waar medewerkers zelf mogen bepalen waar, wanneer en hoeveel ze werken. Wat een ultieme vrijheid! Daar staat echter tegenover dat werknemers grote verantwoordelijkheid krijgen en worden afgerekend op de resultaten die ze behalen. Ik vroeg haar: “Is dat niet the perfect recipe voor een burn out?”

Kelly: “De belangrijkste oorzaak van een burn-out is volgens mij dat je werk doet dat je niet leuk vindt.”

Ja, daar dacht Kelly ook wel eens over na. “Er bestaat zeker een kans dat je heel veel gaat werken omdat je je verantwoordelijk voelt”, vertelde ze me. “Maar uiteindelijk denk ik dat de belangrijkste oorzaak van een burn-out is dat je werk doet dat je niet leuk vindt of waarin je teveel wordt afgebakend. Daarom denk ik dat de kans op een burn-out groter is bij een baan van 9 tot 5 waarin je niet gelukkig bent.”

Bij Helloprint in ieder geval geen bore-outs dus. Hoe zit dat bij jou?

Het Cosmo artikel kun je hier lezen | Het interview met Kelly vind je hier.