Anna (16), Chiara (15) en Shen (15) zitten op een democratische middelbare school. Zij mogen zelf bepalen wat en wanneer ze leren. Hoe werkt dat precies? Daar bloggen ze over op Trant Magazine. Deze week schrijft Anna hoe zij op een reguliere school in de knoop raakte.

Honderden lichamen verplaatsen zich van het ene lokaal naar het andere. Het zijn stuk voor stuk zelfdenkende individuen, al wil mijn brein dat nog wel eens vergeten. Dat is zo lastig voor te stellen als je allemaal hetzelfde dient te doen. Daardoor lijkt het op een reguliere school vaak niet de bedoeling om een zelfdenkend individu te zijn. Maar iederéén denkt na, en dat doen we dat allemaal anders. 

Wanneer je als zelfdenkend individu hetzelfde denkt en doet als het schoolsysteem van jou verwacht en jij je daar goed bij voelt, dan zul je prima functioneren op een reguliere school. Maar wat als dat niet zo is? Ik raakte in de knoop. Het was niet makkelijk om vijf dagen in de week op een plek te zijn waar ik niet het gevoel had dat ik een zelfdenkend individu mocht zijn. En het bleef niet bij die vijf dagen, want zelfs als ik niet op school was, was ik er toch, met mijn hoofd. Er was altijd wel iets dat moest.

Tekening: Anna

Ik wist eerst niet dat school de verknoper was, maar toen ik me dat realiseerde, ben ik op zoek gegaan naar een schoolsysteem dat beter bij mij past. Democratisch onderwijs. Hier draait het juist om het zijn van dat zelfdenkend individu. Om het te leren kennen, ermee om te gaan. Je moet er immers je hele leven mee doen. Op De Vallei zijn we allemaal anders, we hebben onze eigen interesses en talenten en dat wordt geaccepteerd en gestimuleerd. We mogen hier doen en leren wat we zelf willen, en dat voelt goed.

Soms zijn er overeenkomsten, hebben meerdere zelfdenkende individuen dezelfde interesses. Zoals Shen, Chiara en ik. Wij houden alledrie van schrijven, dus wilden we graag meewerken aan dit blog. Het is zo anders om een blog te schrijven omdat je dat zelf wilt, dan wanneer je dat met een hele klas móet doen.

Je vraagt je misschien af of ik wel wat leer als ik elke dag zelf mag weten wat ik doe. Daar zal ik in mijn volgende blog meer over vertellen.

Hier vind je alle Vallei-blogs. Niets missen? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.