Als veel geld verdienen mijn uitgangspunt was, zou Trant Magazine niet bestaan. Blogs als deze lees je (terecht) gratis en de artikelen die ik via Blendle publiceer brengen ook (nog) niet de hoofdprijs op. Waarom ik dit dan doe? Omdat ik dit het leukste vind wat er is.

Trant bestaat nu een paar weken en in die tijd heb ik de meest interessante mensen ontmoet. Ik ging op bezoek bij Tarek die in zijn bestelbus woont, sprak ondernemers die nog maar zes uur per dag werken en interviewde Valerie die met vriend Tim een Amerikaanse schoolbus heeft omgebouwd tot hostel. Ook ging ik eten bij Mundo Resink, die een jaar leefde en reisde zonder geld. Hij snapt heel goed dat het mij niet uitmaakt dat ik (nog) weinig aan al die interviews verdien.

Omstandigheden creëren

Geld houdt veel mensen tegen om te doen wat ze echt willen doen in hun leven. Een ‘beperkende overtuiging’ noemt Mundo Resink dat. “We overtuigen onszelf er vaak van dat we machteloos staan, dat we afhankelijk zijn van geld om te kunnen doen wat we echt zouden willen doen. Die beperking leggen we onszelf op. Je hoeft niet te wachten op de juiste omstandigheden om je grote verlangen te kunnen volgen. Vaak kun je die omstandigheden zelf creëren, al lijkt dat soms onmogelijk”, vertelt hij.

“Om er achter te komen wat je wilt, moet je eerst afstand kunnen nemen van het idee dat je geld nodig hebt”

Zelf wilde Mundo naar Schotland om te schrijven en fotograferen. Bij wijze van experiment knipte hij voor vertrek zijn pinpas door, hij maakte deze reis zonder geld op zak. Het klinkt mooi om zoals Mundo ‘je hart te volgen’, maar misschien weet jij zoals de meeste mensen helemaal niet precies wat je het liefst zou willen doen. Ook dan – juist dan – is het volgens Mundo goed om het idee los te laten dat je geld moet verdienen. “Het probleem is dat je er niet achter komt wat je wilt als je daar geen ruimte voor maakt. Veel mensen zeggen hun baan pas op als ze al een nieuwe baan gevonden hebben. Dan is de kans groot dat je in een bepaald patroon blijft hangen. Je neemt te weinig afstand om er achter te komen waar je naar verlangt, iets dat misschien wel helemaal buiten de kaders ligt die je al kent. Om daar achter te komen moet je eerst afstand kunnen nemen van het idee dat je geld nodig hebt.”

Uit het patroon

“Door uit dat stomme patroon van werken en geld verdienen te stappen, kwam ik er achter wat ik wilde doen”

Dat deed me denken aan een verhaal dat ik deze zomer las in de VIVA. Daarin vertelt kunstenaar en fotograaf Sven Signe den Hartogh (23) hoe hij op zijn zeventiende stopte met studeren. Even werkte hij in een jeanszaak maar ook daar stopte hij mee. “Mijn omgeving vroeg constant aan me of ik al iets nieuws had. Dat was ik helemaal niet van plan. Ik werd direct veroordeeld: dat kan niet, je bent nog zo jong, ga dan naar school. Maar ik wist niet wat ik wilde, dus wat heeft dat dan voor zin? Ik heb een paar maanden veel gewandeld met mijn vriendin. Documentaires gekeken, muziek beluisterd. Uiteindelijk ontstond mijn interesse voor fotograferen. Door uit dat stomme patroon van werken en geld verdienen te stappen, had ik mezelf de tijd en de ruimte gegeven om dat boven te laten komen.”

Natuurlijk moet je realistisch blijven, geld speelt wel degelijk een rol en een laag banksaldo is doodeng. Niet voor niets blijf ik naast Trant klussen voor opdrachtgevers doen – de één spannender dan de ander. Dat realiseert Sven zich ook: “Natuurlijk weet ik dat dit niet voor iedereen een optie is, dat het nogal heroïsch is om te zeggen: ik stop met mijn baan en ga nu voor wat ik leuk vind. Maar je kunt je wel afvragen of je levensstandaard met die grote tv, die chique auto en dat dure huis het waard is om met een kutbaan te blijven zitten. Ik zie mensen vaak toeleven naar een punt waarop ze eindelijk mogen genieten van het leven. Het klinkt misschien rot, maar als je tot je pensioen moet wachten met genieten, heb je straks misschien wel een hernia. Of kanker. En dan? Het leven is nu.”

Goede voornemens

Het lijkt mij een mooi voornemen voor het nieuwe jaar. Nee, niet om je baan op te zeggen of je pinpas door te knippen, no need for drama. Maar wel om geld een niet te grote rol te laten spelen in je leven. Ik ga in 2017 in ieder geval nog veel meer tijd in Trant steken, dan moet ik maar een paar schoenen minder kopen dit jaar. #oepsneteendureparfumgekocht #numaghetnog

In januari komt het verhaal van Mundo online. Het verhaal van Mundu is inmiddels hier te lezen. Binnenkort komt dat van Sven online. En  dat van Sven vind je hier. Ik hoop dat je hun verhalen gaat lezen. Niet omdat mij dat een paar cent oplevert maar omdat het je aan het denken kan zetten. Over geld, over geluk, over de manier waarop jij je leven inricht. Want daarvoor heb ik Trant opgericht.