Ik ben 32. De baby’s beginnen me in mijn vriendenkring langzaam om de oren te vliegen en ‘kinderen’ is een standaard gespreksonderwerp geworden. Maar trouwen? Daar heeft eigenlijk bijna nooit iemand het over. Er worden hooguit hier en daar een paar geregistreerde partnerschappen gesloten.

Het huwelijk raakt steeds verder uit de mode, schreef Alexandra van Ditmars onlangs in Trouw. Er worden minder huwelijken gesloten, terwijl het geregistreerd partnerschap aan populariteit wint. Van de bijna 81.000 stellen die vorig jaar een verbintenis aangingen, kozen ongeveer 15.000 voor het geregistreerd partnerschap, blijkt uit cijfers van het CBS.

Waarom trouwen mensen minder? Daarover gaan in het Trouw stuk twee ongetrouwde filosofen in gesprek. En daar komt een mooi artikel uit. Waar de één het huwelijk ziet als een gezellig gebeuren, net zoals Sinterklaas, benadrukt de ander dat we niet moeten onderschatten hoeveel houvast rituelen zoals een huwelijk ons kunnen geven.

Tipje van de sluier: volgens hoogleraar Frank Ankersmit is de symbolische waarde van het huwelijk niet meer zo van belang . “Vroeger ging het er bij een huwelijk niet om wat twee mensen voor elkaar voelden, maar om het feit dat de bruid haar eigen familie verliet en geaccepteerd werd door haar nieuwe familie. Denk aan Romeo en Julia: de tragedie daarvan ligt niet zozeer in Romeo en Julia, maar in de families van de Montagues en de Capulets die elkaar zo haatten. Nu rangen en standen in de maatschappij verdwijnen, is die hele thematiek van het geaccepteerd worden passé. Iedereen kan trouwen met wie hij of zij wil, wat de familie daarvan vindt is irrelevant. Daarmee valt het bestaansrecht van het huwelijk weg.”

Politiek filosoof Ivana Ivkovic vindt dat het huwelijk nog wel degelijk bestaansrecht heeft. “Rituelen helpen je om bepaalde veranderingen in het leven goed te dragen en te vatten” zegt zij. Lees het hele artikel via Blendle in Trouw (€0,39).

In Trant Tipt geef ik elk weekend een korte samenvatting van een interessant artikel of blog dat je ergens anders volledig kunt lezen. 

Niets missen? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.