Waarom moet ik soms betalen voor jouw artikelen?

Sommige van mijn artikelen hebben een paywall en dat levert nog wel eens wat verwarring op. ‘Ik kan jouw artikel niet lezen’ zegt de één verward. ‘Ik moest betalen dus toen heb ik maar weggeklikt’ zegt de ander. ‘Straks zit ik weer ergens aan vast.’ Toch maar even uitleggen hoe dat zit met die Blendle-knop dus. Goed nieuws: het is heel leuk en je zit nergens aan vast.
blendle

Het verschil
Een deel van mijn artikelen wordt gepubliceerd in kranten en bladen zoals Opzij, Ouders van Nu, Cosmopolitan of Trouw. Een ander deel publiceer ik zelf via Blendle.

Als je een artikel leest in de LINDA, het NRC of de VIVA dan betaal je daarvoor. Van €2,30 voor een krantje tot €5,50 voor een magazine. Omgerekend betaal je dus voor elk artikel een paar cent. Zonde, want vaak lees je niet eens alle artikelen die er in staan.

Bij mijn artikelen op Blendle werkt het andersom. Je betaalt een paar cent voor het losse artikel, maar niet die paar euro voor het hele blad eromheen. Je betaalt dus alleen voor wat je echt leest. Mooi toch?

Nog mooier: Als dat artikel niet is wat je ervan verwacht had, kun je met één klik je geld terugvragen. No hard feelings. Je betaalt dus alleen als je het dat waar vindt.

Wat is Blendle?
Blendle is een online kiosk waar je artikelen kun lezen uit heel veel kranten en bladen, van NRC tot Cosmopolitan en HP/De Tijd. Afhankelijk van de lengte van het artikel betaal je bijvoorbeeld 15 cent of 69 cent voor zo’n verhaal.

Moet ik een account aanmaken?
Ja, maar je portemonnee kun je nog even dicht laten. Als je je aanmeld krijg je 2,50 tegoed cadeau. Daarmee kun je uitgebreid bladeren door de Linda, het AD, de Opzij of de Quest. Als je de smaak te pakken krijgt, kun je bijvoorbeeld een tientje op je account zetten. Maar niets moet en je zit nog steeds nergens aan vast. Meer weten? De bedenkers van Blendle legden hun idee in 2013 haarfijn uit bij De Wereld Draait Door.

feestje-dat-blendle-heetWaarom publiceer jij via Blendle?
Omdat het leuk is om zelf de regie te hebben over wat ik schrijf. Via Reporters Online kan een schrijver of journalist zijn eigen artikelen op Blendle zetten, zoals een band zijn eigen muziek op Spotify kan zetten. RO-Oprichter Jan-Jaap Heij legt hier heel fijn uit hoe dat werkt. Iedereen die dat artikel wil lezen betaalt er een paar cent voor en als het niet goed genoeg is, verdien ik er niks aan. Eerlijk toch?

Het leek me leuk om daar mee te experimenteren met het oog op de toekomst, waarin betalen voor online journalistiek (hopelijk) steeds normaler gaat worden en Blendle steeds bekender.

Waarom zou ik voor jouw verhalen betalen? Er is genoeg gratis te lezen op internet.
Het wijde web biedt inderdaad veel nieuws en mooie blogs, maar artikelen in kranten en tijdschriften gaan vaak net wat dieper op onderwerpen in. De artikelen die ik op Blendle publiceer zijn vergelijkbaar met de artikelen die ik maak voor kranten en tijdschriften. Of dat jouw geld waard is, is aan jou. Dat is het hele idee: je betaalt alleen voor wat je echt wilt lezen.

Toch nog vragen? Stuur me even een mailtje.