In februari kwam het verhaal van de achtjarige Isobel online op Trant. Isobel is nog nooit naar school geweest. Ze krijgt thuisonderwijs van haar ouders. Hoe werkt dat eigenlijk?

In Nederland moeten kinderen toch verplicht naar school?

Klopt, vanaf 5-jarige leeftijd is dat verplicht. Toch krijgen zo’n 600 kinderen in ons land thuisonderwijs. Omdat er geen school in de buurt is die bij de levensovertuiging of religie van de ouders past of omdat het kind er door gezondheidsproblemen niet toe in staat is. Isobel valt binnen de eerste categorie. “Ik heb niets tegen het schoolsysteem, voor de meeste kinderen werkt dat prima” vertelt haar moeder Suzan Put. “Wij vinden thuisonderwijs alleen beter bij Isobel passen.”

Hoe vraag je vrijstelling aan?

Een maand voordat Isobel vijf werd, schreven Suzan en haar man Peter een brief naar de gemeente waarin ze een beroep deden op hun recht op vrijstelling. Suzan: “Dat kan in Nederland alleen als een kind nog nooit op school heeft gezeten. In ons geval ging de gemeente daar niet zomaar mee akkoord. Ik kreeg een proces verbaal en de leerplichtambtenaar vond dat de rechter zich over de kwestie uit moest spreken. Het werd een heel juridisch verhaal dat een paar jaar duurde. In 2016 zijn we in hoger beroep vrijgesproken.”

Leert een kind thuis wel wat?

Isobel wel. Ze raakt er niet over uitgepraat. “Kijk, dit werkboek gaat helemaal over natuur” vertelde ze toen ik haar opzocht. “Op deze bladzijde wordt uitgelegd hoe reflectoren werken. Ze zien er uit alsof ze licht geven maar eigenlijk weerkaatsen ze licht dat er op schijnt. Ik vind het heel interessant om te leren hoe iets werkt. Ik zoek op internet filmpjes op over natuur, het liefst van Freek in het wild. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat kikkers amfibieën zijn.”

Krijgt Isobel ook toetsen en cijfers?

Nee, haar ouders observeren haar elke dag spelenderwijs. Suzan: “Toen ze voor het eerst zei dat het kwart voor drie was wist ik dat ze de kwartieren onder de knie had. Als ze hardop een stukje voorleest hoor ik dat ze weer vooruit is gegaan en als ze een ander uitlegt hoe reflectoren werken weet ik dat ze die stof begrijpt. Op dit moment merk ik dat ze in haar spelling de dubbele medeklinker nog wel eens vergeet. Daar moeten we dus de komende tijd op letten.”

Ziet Isobel wel eens andere kinderen?

Ja hoor. Isobel gaat om de week naar een techniekclubje in Enschede en eens in de twee weken komt ze in Zwolle samen met kinderen die ook thuisonderwijs krijgen. Ze zit op floorbal en turnen en speelt veel met kinderen uit de straat. Isobel: “In de zomer ga ik vaak naar de speeltuin achter ons huis. Daar heb ik al heel veel vriendjes gemaakt.”

Ben je benieuwd wat Isobel allemaal doet op een dag en wie dat bepaalt? Vraag je je af waar Suzan haar lesmateriaal vandaan haalt en wat er gebeurt als Isobel een keer geen zin heeft om te leren? Het hele interview met Isobel en Suzan lees je hier.

Meer verhalen lezen van mensen die bijzondere levenskeuzes maken? Volg Trant op Facebook of Twitter of schrijf je in voor de nieuwsbrief.